rozmnarzanie rabarbaru nawadnianie kropelkowe i sciolkowanie co to jest?
zestaw 2 1 .fasola ma izoterme w lipcu powyżej 18*C i okres bezprzymrozkowy ponad 140 dni co jest częścią jadalną u cykorii pędzonej. co bielimy za pomocą tektury lub papieru nieprzezroczystego jaką wysokość ma tunel jakiś tam jakiej wielkości mają otwory folie pe:| i jakiie warzywo można sciółkować czarną folią - ogórek
zestaw1 na torfach w polsce jakich roslin sie nie uprawia (tam byly kapustne korzeniowe cebulowe i cos jeszcze) jaka jest dlugosc wysokich tuneli foliowych w polsce do ilu metrow ( 30 50 24 27) podloze bezglebowe jakie to (trociny folia jakas tam liscie i jakas welna) kiedy w polsce zaczeto stosowac tunele foliowe (20lat temu, lata 70ostarnigo wieku , 80ostatniego wieku, i 90 jakos tak) jakiego koloru jet folia w tunelach chyb niskich ( bezbarwna biala czarna i jakas jeszcze) cykoria jakas tam kiedy sie zbiera (cos bylo ze gdy ma sr jakas tam albo dl jakas tam)
zestawu 4 jak macie to dawajcie reszte;) 1. organ spichrzowy szparagu - karpa 2. jak wysokie max mogą byc tunele - 3.8m 3. cel bielenia warzyw 4. na ile przykrywamy warzywa folią perforowaną 5. rejonizacja jakie warzywa sadzi sie ze względu na to kryterium 6. co nie jest używane do ściółkowania 7. z czego cebula (podczas pędzenia?) pobiera substancja na wytworzenie szczypioru
i kilka z 3 1. długośc okresu bezprzymrozkowego i bezmroźnego jako kryterium przyrodniczej rejonizacji ... dla takich gat jak -ogórek, fasola na suche nasiona, pomidor -cebula ogórek kukurydza cukrowa -fasola szparagowa pomidor papryka -ogórek kalafior pomidor 2. najlepszym materiałem do biologicznego ogrzania inspektów jest: -obornik koński -obornik krowi -liście i słoma -obornik owczy 3. najważniejszym czynnikiem klimatycznym decydującym w Polsce o zakładaniu tuneli foliowych jest: -średnia wielokrotna dobowa temp powietrza -średnia wielokrotna dobowa temp powietrza od września do lutego -liczba godzin nasłonecznienia -grubośc i czas zalegania pokrywy śnieżnej 4. szerokośc wysokich tuneli foliowych stosowanych w Polsce nie przekracza: -6m -4,5m -9m -12m 5.celem bezpośredniego osłaniania roślin warzywnych w polu nie jest - przyspieszenie wzrostu roślin - przyspieszenie plonowania - zmniejszenie akumulacji azotanów i metali ciężkich - uzyskanie większego plonu zwłaszcza o latach o mniej sprzyjających warunkach 6. ilośc otworów perforacyjnych w 1m2 folii PE może wynosic - ...-500 - 500-1000 - mniej jak 50 - niemniej jak 1000 liczę na współprace ;)
zestaw 6 miejsce PL w Europie w uprawie pod osłonami- 5 jakiej folii PE używamy do bezpośredniego osłaniania roślin-f.bezbarwna wysokość tunelu igołomskiego- 1,5m z czego czerpie szczypiorek przy pędzeniu-kłącze folię PE perforowaną stos. się do:rozsady które gat.się pędzi: cykoria sałatowa,seler i pietruszka(naciowe i korzeniowe) czego nie stosuje się w ściółkowaniu- kory liściastych co uprawia się na balotach ze słomy twardej w jakim promieniu rozrastają się korzenie większości roślin
|
1. U warzyw dwuletnich roślinami wysadkowymi są- 2. W okresie miedzywojennym w PL uprawiano- 80135 tys ha 3. Najwięcej warzyw produkuje się- Azja Europa Afryka Ameryka poł i centralna, Ameryka pół 4. PL eksportuje- 10% 5. Produkcja warzyw w PL- 5 mln ton 6. Najwięcej pomidora produkuje się w- USA 7. PL zajmuje miejsce w europie- 3-4 8. Najwięcej warzyw spozywają- grecy, włosi, Hiszpanie 9. Do warzyw wieloletnich nalezą- szparag, szczypiorek, szpinak, rabarbar 10. Rosliny zimujące w polu i wysadzane wiosną- seler, karczoch, pietruszka, por 11. Częścią użytkową u kalarepy jest- zgrubienie łodygowe 12. Okres juwenilny młodociany u dwuletnich to- 13. Najkrótszy okres juwenilny jest u-nburaka ćwikłowego 14. Cebule dymke przechowuje się w temp która chroni przed zjarowizowaniem- 0C-20-25C (dla wieszej frakcji) 15. Roślina dnia krótkiego to- chryzantema 16. Do doświetlania roślin w okresie zimowym- sodowe/ jarzeniowe nie jestem pewna 17. Aktywność fotosyntetyczna swiatła warunkuje promieniowanie- podczerwone 18. W praktyce ogrodniczej najczęściej podnosi się CO2 do- 500-600ppm 19. Najwieksza wrażliwość na zasolenie- kiełkowanie i wschody 20. Warzywa najbardziej wrażliwe na zasolenie- papryka 21. Część uzytkowa u salsefii- korzen 22. W średniowieczu uprawiano w PL- cebula brokuł koper marchew 23. W okresie miedzywojennym przeciętne spozycie w PL- ok.55kg/m 24. Uzytki i straty w produkcji warzyw- 18% 25. Produkcja warzyw w UE w 2008r- 66mln ton 26. Najwieksza produkcja warzyw w woj.- mazowieckie, wielkopolskie, łódzkie 27. W produkcji przetworów warzywnych największy udział stanową- mrożonki 28. Spożycie warzyw i owoców w PL- 120 i 50 29. Okres bezprzymrozkowy decyduje w PL o możliwości uprawy- 30. Do warzyw ciepłolubnych- pomidor, oberżyna, pomidor, kawon 31. Pośpiechowatość dwuletnich w 1 roku uprawy warunkuje- działanie na stożek wzrostu w fazie pojuwenilnej odpowiednio długiego okresu niskich temp 32. Dł okresu jaryzacji dwuletnich jest to- niezbednia liczba dni trwanie obniżonej temp potrzebna do..gen 33. Najkrótszy okres juwenilny jest u- buraka ćwikłowego 34. Cebula wysadkową przechowuje się w temp sprzyjającej jaryzacji- 35. Fotoperiodyzm- reakcja roślin kwitnieniem na czas trwania czasu ciemności i światła w ciagu doby 36. Roślina dnia długiego nie jest- soja 37. Miejscem odbioru bodźców świetlnych w reakcji fotoperiodycznej- liście 38. Wpływ wzrastającej koncentracji CO2 na fotosynteze i plonowanie- 39. Naturalnym źródłem CO2 nie jest- 40. Warzywa najbardziej wrażliwe na zasolenie- sałata 41. Część uzytkowa u szparaga- wypustki pędowe 42. Produkcja warzyw w okresie miedzywojennym w PL- ok. 1,7 mln ton 43. Konsumpcja krajowa warzyw stanowi ogół produkcji- 72% 44. W latach 20tych w produkcji dominowały- marchew kapusta głowiasta cebula 45. Najwieksza powierzchnie warzyw w PL stanowiły- cebula, kapusta, ogórek 46. Produkcja warzyw dla przetwórstwa zlokalizowany jest- w optymalnych dla danego gatunku warunków klimatyczno- glebowych 47. W eksporcie warzyw i ich przetworów największy udział mają- cebula kapusta kiszona 48. Okres bezprzymrozkowy jest to czas od dnia wiosna do dnia jesienia kiedy- srednia dobowa temp powietrza nie jest niższa od 0C 49. Do warzyw dwuletnich należą- cebula kalarepa seler jarmuż 50. Pospiechowatość może wyst u warzyw- dwuletnich 51. Rośliny wysadkowe u marchwi to- oczyszczone korzenie spichrzowe 52. Dł okresu juwenilnego u dwuletnich- różni się u poszczególnych gatunków a nawet odmian 53. Seler naciowy i korzeniowy to warzywa które w PL są z rozsady bo- uprawiane z siewu plonują słabiej 54. Najładniejsze róze tworzy kalafior, gdy w okresie inicjacji róz panuje- 10-12C 55. Roślina dnia długiego- ogórek 56. Zmniejszenie intensywności swiatła o 2% może spowodować zmniejszenie plonu o- 1% 57. Naturalna zawartość CO2 w powietrzu wynosi- 300-330ppm 58. Dokarmianie roślin CO2 rozpoczyna się- 30min 1h po wschodzie słonca 59. Warzywa najbardziej wrażliwe na zasolenie- ogórek 60. Optymalna…-7,2-6,5
odp są chyba dobre
|