OGRODNICTWO

Zainteresowane osoby znajdą tutaj informacje dotyczące naszej uczelni spraw bieżących i naszego roku

Ogłoszenie

[[[[[[[[[Proszę o wprowadzanie danych personalnych w profilu takich jak imię i nazwisko pomoże to w dodawaniu do grup. Została też dodana opcja w profilu pod zakładka dodatkowe pola. Uzupełnienie danych w opcjach profilu ułatwi dodawanie do grup.]]]]]]]]

#1 2011-11-30 17:52:12

 reyzer

Administrator

8779695
Skąd: Lublin
Zarejestrowany: 2011-11-16
Posty: 16
Punktów :   

ważywnictwo 2 kolo ćwiczenia ściąga

Rozmnazanie wegetatywne polega na otrzymywaniu z jednej rolimy wyjściowej matecznej kilku lub kilkunastu osobnikow stanowiących przedłużenie cech fenotypowych i genotypowych rosliny matecznej. Stosuje się je wowczs gdy: rosliny w naszych warunkach nie wydaja nasion np. czosnek chrzan cebula wielopietrowa, rosliny z siewu nie powtarzaja cech rosliny rodzicielskiej rabarbar, zapewnie szybsze plonowanie plantacji szczypiorek ten sposób rozm jest łatwiejszy w wykonaniu siedmiolatka szalotka, w procesach hodowlanych. Organy służące do rozm wegetatywnego: naturalne: bulwy cebule rozlogi klacza, sztuczne podzial na freon]menty sadzonki zielne rozmanazanie In-vitro. Charakterystyka roslin rozm wegetatywnie: potomstwo nazywamy klonem, wszystkie rosliny sa genetycznie jednakowe, sa heterozygotyczne tj daja potomstwo zróżnicowane genetycznie przy rozm generatywnym, trudno jest utrzymac zdrowotność materialu potomnego. Dzielenie karpy: rabarbar- sadzonka rabarbaru minimalna maasa 250 wyglad zewnętrzny swierze zdrowa ogonki liściowe wysuniete miąższ jasny nie zmurszaly bez pustych przestrzeni i wydrazen liczba pakow 3 dl sadzonki 15cm, Zuzy=ycie mat rozmnozeniowego 2500szt/ha termin sadzenie IX-X,III-IV rostawa 100-150x100-150 chrzan- rozmnożenie przez sadzonki korzeniowe barwa miąższu biala lub kremowa jednolitość wyrownana w peczkach co do dl i sred, wymiary 25-35dl 0,7-1,4srede w gornej czesci roslina jednoroczna zuzycie mate rozmnozeniowego 40tys -60tys sadzonek termin sadzenie IV rostawa 50-70x30-40. Szczypiorek- podzial kep kepka roslin uzyskana z podzialu kep roslin matecznych, zuzycie materialu rozmnozeniowego 8000-16000kep termin sadzenie IV;VIII rostawa 30-20cm. Siedmiolatka- podzial kep pojedyncze rosliny uzyskane z podzialu kep ros matecznych zuzycie materialu Rozyn 16000kep termin sadzenia IV;IX rostawa 30-20cm. Cebula wielopietrowa- dzielenie cebul mat rozmnozeniowy 800-1000kg cebylki szczytowe(2-3g) cebulki podziemne(4-5g) termin sadzenie IX-X;IV rostawa 30-40x10-20cm. Czosnek- dzielenie cebul mat rozmnozeniowy Male zabki(1,5g) srednie(1,5-3,0g) duze zabki>3,0g termin sadzenia X;III-IV rostawa 30-40x4-10cm. Szparag dzielenie karp w praktyce rozm z nasion karpa zle się regeneruje, właściwe rozstawienie wzdłuż bruzdy i w tym samym kierunku. Szczaw polny- podzial kep(wysiewamy orzeszki) ziemniak- bulwy60-80g zuzycie materialu 1000-3000kg/ha termin sadzenie IV-V rostawa 50-60x40-50cm. Przygotowanie materialu sadzeniowego: sortowanie pobudzanie i podkiełkowanie zaprawianie, sortowanie 3,0-4,5cm sadzimu 20-35; 4,5-6,0 sadzimy 25-30 pobudzenie 2-3tyg przed sadzeniem temp 10C kielki1-2mm dl;a odmian poznych. Podkiełkowywanie 6-8tyg przed sadzeniem oświetlenie przez 10-12godz temp 12-15C wilgotność 85-90%. Wrażliwość warzyw na wilg gleby zalezy od: systemu korzeniowego i jego dl stosunku masy nadziemnej do masy korzeni. Podzial warzyw ze względu na wymagania w stosunku do wilg gleby: bardzo wymagające: brokul kalafior kalarepa kapusta pekinska ogorek rzodkiewka slata seler, wymagające: cebula czosnek fasola szparagowa kapusta brukselska, papryka pomidor karlowy por ziemniak wczesny, srednio wymagające: chrzan dynia groch ielny jarmuz marchew pietruszka rabarbar. Malo wymagające: burak ćwikłowy pomidor wysokorosnacy szparg. Okresy największej wrażliwości warzyw na niedobor wody w glebie: brokul kalafior-zawiazywanie i przyrost roz, dynia ogorek zawiazywanie owocow kwitnienie. Fazy krytyczne: faza wykształcenia korzeni lub kielkowania, faza przyrostu masy roslin, faza dojrzewania. Wystaraczajaca ilość wody wpływa na niktore cechy jakościowe warzyw np. fasola szparagowa- mniejsza zawartość wlokna lepsze wypelnianie strąków. Ocena niedoboru wody w glebie: zawartość wody w stosunku do polowej pojemności wody(ppw) potencjal wody w glebie. Woda dostepnadla roslin- jest roznica pomiedzy ilością wody przy polowej pojemności wodnej (ppw) a ilością wody przy trwalym punkcie więdnięcia(tpw) ciezar objętościowy gleby x[ppw-tpw]x500mm/100 i to się rowna. Metody pomiaru H2O: wagowa roznica mas gleby świeżej i po wysuszeniu 105C tensometryczna roznica cisnien pomiedzy gleba a umieszczonym w niej saczkiem. Oporowa: elektrometryczna pomiar oporu elektrycznego pomiedzy elektrodami. Men tronowa pomiar liczby spowolnionych neutronow. Nawadnianie bruzdowe: zalewowe i podsiakanie. Deszczowanie:  zalety:prosty sposób instalacji, niezależny od ukształtowania terenu, ochrona przed przymrozkami nawadnienie z nawozeniem-fertgacja, dostosowanie wielkości opadu do rodzaju gleby. Wady: wysokie zuzycie wody wysoki koszt inwestycyjny ryzyko porazenia roslin chorobami. Rodzaje deszczowania: stale przenośne polprzenosne. Zraszanie: jednostrumieniowe dwustrumieniowe podzial ze względu na zasieg maly R<20m sredni R20-40m, Duzy R>40m. intensywność opadu- jest to stosunek wydatku zraszania(l/ha) do powierzchni zraszania(m2) dawaka polowa- jest to ilość wody podana na jednostek powierzchni w czasie jednego deszczowania, wielkość zaley od: gleby pojemności wodnej gleby uaktualnionej glebokosci zraszani gleby. Jednostkowe zapotrzebowanie na wode do nawadniania określonej powierzchni: Q=10xDxP/TdxTh Q-potrzeba ilość wody w m3na godzine, D-dawka wody w mm, P-powierzchnia nawadniana w ha, Td-czas pracy deszczowni w ciagu tyg w dniach, Th-czas pracy deszczowni w ciagu dnia w godzinach. Nawadnianie kropelkowe zalety: Male zuzycie wody i energii, woda bezpośrednio do korzeni, rozprowadzenie wody niezależnie od wody, mniejsze ryzyko porazenia roslin przez choroby grzybowe i bakteryjne, fertygacja. Wady: duze naklady na inwestycje brak ochrony przed przymrozkami możliwość uszkodzenia systemu korzeniowego przy pracy, nawadnianie niewielkiej powierzchni. Rodzaje emiterow: emitery w postaci malych otworow, emitery o dl drodze przepływu wody(kapilary, labirynty) emitery z konpensacja cisnienia. Optymalna wilgotność gleby dla roslin: 70-80% wilg gleby: kapusta czerwona biala kalafior seler, 65-75% sałata glowiasta ogorek pomidor cebula por kapusta wloska, 60-70% fasola groch (po kwitnieniu) burak ćwikłowy marchew szpinak, 55-65% groch fasola(przed kwitnieniem) ogorek pomidor (do początku kwitnienia) cebula(w okresie dojrzewania). Jakość wody do nawadniania: ogolna koncentracja soli(EC) koncentracja chlorkow, zawaartosc sodu w stosunku do innych kationow, obecność pierwiastkow toksycznych dla zwierzat ludzi i roslin. Wrażliwość warzyw na stezenie soli: bardzo wrażliwe soli500 g/m3 dopuszcaalne nstezenie chlorkow 0,35 g Cl/l ogorek fasola groch; wrażliwe 1250 g/m3soli i 0,75g Cl/l cebula marchew seler pietruszka sałata; umiarkowane 2000g/m3soli i 1,45 g Cl/l kalafior kapusta pomidor ziemniak; tolerancyjne do2,5 g Cl/l burak szparag szpinak. Nadmiar zawartości w glebie sodu: niszczy strukture i przepuszczalność gleby jest toksyczna dla roslin. Spulchnianie gleby przed wschodami roslin: niszczenie skorupy powstałej po obfitych opadach oraz oraz zwiekszenie przewiewności gleby. Cel: przerwanie przestworów kapilarnych, ograniczenie parowania, zmniejszenie amplitudy temp gleby, zwiekszenie aktywności zycia biologicznego. Spulchnianie gleby po wschodach roslin: uprawki miedzy rzedowe 2-4krotny zabieg do chwili zwarcia się rzedow roslin cel:niszczenie chwastów. Obsypywanie redlin: 1-3krotne poprawianie redlin w okresie od lipca do wrzesnia cel: niszczenie chwastow okrycie glow korzeni marchwi przed wschodami ziemniakow i zwarciem się rzedów roslin. Ochrona roslin przed przymrozkami: metody pasywne: sadzenie roslin poza zastoiskami mrozowymi, odchwaszczanie roslin. Metody aktywne: okresowe przykrywanie roslin, odymianie roslin, zraszanie roslin przed przymrozkami do -3C ochrona przed wiatrem: silne wiatry sa przyczyna: nadmiernej transpiracji osłabienie tempa fotosyntezy,  rosliny wrażliwe: fasola ogorek dynia kapusta pekinska szparag. Rodzaje siewu: rzutowy punktowy gniazdowo rzedowy pasowo rzedowy. Przerywka i dosadzanie roslin: przerywka roslinprzy zbyt gestych wschodach przerywka wielokrotna, dostosowanie normy siewu nasion do ich jakossci i celu produkcji dosadzanie roslin uzupełnianie wypadów. Ściółkowanie: (mulczowanie) poprawa mikroklimatu powietrza i gleby w otoczeniu roslin , przyspieszenie zbioru roslin cel: podniesienie temp gleby ograniczenie parowania zmniejszenie wahan temp i wilgotności, zapobieganie erozji i niszczeniu struktury gleby, ograniczenie zachwaszczenia zapobieganie wymywania składników pokarmowych, materialem do ściółkowanie: naturalne i syntetyczne. Zywe sciółka: zapeniaja ochrone przed zachwaszczeniem miedzyrzedzi, ograniczenie erozji ograniczaja wyplukanie azotu poza system korzeniowy, utrzymuja dobra strukture gleby, spełniają role nawozu zielonego po zbiorze warzywa. Sciółki z roslin okrywanych: rosliny warzywne sieje/ sadzi się w ściółkę z roslin okrywanych, cel: eliminacji uprawek wiosennych roli, obniżenie nakładu na produkcje, ograniczenie porazenianroslin uprawnych przed chorobami i szkodnikami. Podpieranie roslin; prowadzenie roslin przy: palikach tyczkach sznurach siatkach Cel: poprawa zdrowotności roslin i owoców poprawa jakości owoców wzrost suchej masy. Ciecie roslin: w uprawach szklarniowych pomidora i ogorka w uprawie polowej odmian wysokich pomidora, w uprawie polowej ogorka i melona cel: ograniczenie wzrostu uzyskanie wczesnego plonu. Ciecie robi się przez usuwanie pedów bocznych liscie wierzcholkowyc ma to na celu ograniczenie przyrostu masy wegetatywnej. Np. ciecie u papryki polega na usuwaniu paków bocznych pierwszych paków kwiatostanowych i lisci do rozwidlenia i ogławianie na 40dni przed planowanym zakończeniem uprawy.  Oglawianie: przeprowadza się po wytworzeniu 5-6gron, ostatnie powinno zakwitnąć do1/2 sierpnia zostawiamy2/3liscie nad ostatnim. Stosuje się: w uprawach wysokich odmian pomidora w polowej uprawie ogorka uszczykiwanie pedu głównego nad 4-5lisciem w uprawie dyni obciecie pedu głównego nad 5-6lisciem w 1/2sierpnia, w uprawie kapusty brukselskiej usuwanie wierzcholka wzrosty=u gdy dolne glonki maja srednice 10-15mm. Bielenie warzyw: odciecie dostępu swiatła do roslin lub jej określonej czesci szparag por seler naciowy, endywia. Stosowanie regulatorów wzrostu: w hodowli roslin, produkcji nasiennej rozmnazaniu wegetatywnym, do przyspieszenie i skoncentrowanego w czasie dojrzewania owoców (etefon ethrel 480sh flordimex 470sh) przyspieszenie kielkowanie nasion i zawiazywania owoców. Zapylenie kwiatów: polepszenie opadania pylku na znamie slupka, zwiekszenie liczby zapylonych kwiatów i zawiazywanych owoców na roslinie: sztuczne przczoly, trzmielowo ziemnne w szklarni i tunelach zabieg kornowizacji zapylenie warzyw owadopylnych przczola miodna.

Offline

 

#2 2011-11-30 18:52:43

Eunika

gr. I

Zarejestrowany: 2011-11-19
Posty: 1
Punktów :   

Re: ważywnictwo 2 kolo ćwiczenia ściąga

wszystko jest na tej ściądze?

Offline

 

#3 2011-11-30 19:55:51

 justka

gr. IV

Skąd: Lublin
Zarejestrowany: 2011-11-17
Posty: 7
Punktów :   
grupa w której jestes:: IV

Re: ważywnictwo 2 kolo ćwiczenia ściąga

a ja mam taką ściagę (może sie komuś przyda)
ROZMNAŻANIE WEGETATYWNE- przy pomocy organów weget. Lub ich części. Potomstwo powstaje z tkanki somatycznej(macierzystej) rosliny matecznej. Osobniki potomne(klony) mają genotyp i fenotyp identyczny z rosliną mateczną.
Sposoby:
*przez organy pochodzenia pędowego lub korzeniowego(ziemniak)
*cebulki podziemne(dzielenie cebul złożonych-czosnek, cebula wielopiętrowa)
*cebulki powietrzne-cebula wielopiętrowa, czosnek ozimy
*podział kłączy, karp, bulw, kęp(rabarbar, ziemniak)
*sadzonki pędowe(pomidor)
*sadzonki korzeniowe(chrzan)
*odrosty korzeniowe, odrosty pędowe(karczoch)
*kultury tkankowe
Długotrwałe stosowanie rozmnażania wegetatywnego może prowadzić do degradacji- osłabienia wzrostu roślin, zmniejszenia plonowania, spadku odporności na choroby i szkodniki
Sadzonka- część łodygi, korzenia, liścia lub pędu która po oddzieleniu od rośliny matecznej zdolna jest do odtworzenia kompletnej rośliny
Rozmnażanie wegetatywne może być stosowane:
*u roślin nie wydających nasion(czosnek, chrzan)
*gdy rośliny z powst nasion dają materiał bardzo niejednolity, nie powtarzający cech rośliny rodzicielskiej, np.rabarbar, karczoch
*gdy roślina rozmnażana z nasion daje niski plon, np.ziemniak
Ocena jakości nasion
*zdolnośc kiełkowania-%siewek które normalnie skiełkowały w optymalnych dla danego gat. Warunkach
*wigor-potencjalne możliwości szybkiego kiełkowania i równomiernych wschodów
*czytość nasion(*fizyczna-zaw nasion deklarowanego gat; *genetyczna- gatunkowa i odmianowa)
*wilgotność nasion- decyduje o zachowaniu wysokiej jakości podczas przechowywania
*zdrowotnośc
*masa tysiąca nasion
*szybkość kiełkowania
Poprawa jakości mat. Siewnego
*segregowanie-podział pod wzgl wielkości
*kalibrowanie-podział frakcji pod wzgl wielkości(ułatwia wysiew, róznomierne wschody)
*separacja- oddzielenie nasion z dużymi uszkodzeniami łupiny nasiennej, porażonych przez patogeny, niedojrzałych
*kondycjonowanie(kontrolowana hydratacja)
Metody kondycjonowania nasion:
*hydrokondycjowanie(w wodzie, parze wodnej)
*osmokondycjonowanie(w wodnym r-rze subst osmotycznie czynnych KNO3,K3PO4
*matrykondycjonowanie ( w subst matrycowej z wodą)
Skutki:
*przyspieszenie kiełkowania
*wyrównanie kiełkowania i wzrost siewek
*lepsze wschody w różnych war glebowych
*lepsza obsada roślin w polu
Zapawianie-odkażanie i zabezpieczanie nasion przed chorobami, przenoszonymi przez nasiona ,patogenami znajdującymi się w glebie-duża skuteczność, łatwośc wykonania, zużycie preparatu- niski koszt
*na sucho- zaprawy pyliste bezpośrednio na nasiona
*półsucho- preparat z mała ilością wody(zawiesina)
*mokro-zanurzenie w płynnym preparacie
Inkrustacja- powlekanie cienką warstwą polimeru z dodatkiem środków ochrony roślin i barwników
Ułatwienie wysiewu- taśmowanie
Otoczkowanie-pokrycie subst otoczkujacej w celu zwiększenia masy (od 2 do 50 razy)
Moczenie nasion- przez 24 w temp 23, nast. Podusza aby nadawały się wo wysiewu siewnikiem
Podkiełkowywanie –działanie na uprzednio moczone nasiona temp 25-30, podkielkowane nasiona należy siać w momencie pękania łupiny nasiennej i  do wilgotnej ziemi
Stymulacja światłem laserowym-polem elektromagnetycznym lub elektrycznym
Podłoże do produkcji rozsady
*korzystne cechy fizyczne- dobra struktura, duża porowatość, prawidłowa pojemność wodna i pow, właściwy odczyn, zasobność w skł pokarmowe, wolne od chorobotwórczych mikrorg glebowych, nasion, chwastów
Dawniej używano ziemie ogrodnicze, np. kompostowe, darniowe, inspektowa(wymagająca odkażania, gorsze cechy fizyczne,zbyt ciężkie)
Obecnie stosuje się podłoża bezglebowe- organ i min- z torfu niskiego, wysokiego, kompostowanej kory, mieszanki torfu
Torf wysoki- ubogi w skł pokarmowe, po odkwaszeniu stanowi bardzo dobre , lekkie podłoze o dużej pojemności wodnej i sorpcyjnej, zapewnia odpowiednią dost wody i skł pokarmowych
Odkwaszenie- do Ph 6-6,5 po 2-3 dniach od nawożenia 6-10kg kredy
Pojemniki do produkcji rozsady
*skrzynki- plastikowe 50*40*10, z plastiku, ażurowe dno
*doniczki
*doniczki jednorazowego użytku-sadzone w pole wraz z rozsadą
-ziemne- śr. 4-10cm-doniczki ręczne lub mechaniczne (odkw.torf wysoki lub niski)
-torfowe(kostki torfowe)- formowanie z wilgotnego substratu docznikarkami ręcznymi lub maszynowymi
*torfowe brykiety pęczniejące(po nawożeniu 5-7krotny wzrost obj
*kostki z wełny mineralnej (rozs pomidora, ogórka do upraw bezglebowych pod osłonami,;paluszki- do wysiewu umieszczone w plastikowych tacach
*doniczki wielokrotnego użytku z tworzyw sztucznych(pojedyncze, pierścienie bez dna, wieldoniczki
Rozsada warzyw ciepłolubnych-w doniczkach plastikowych lub spinanych pierścieniach śr 6-8cm
Uprawa w pojedynczych doniczkach umożliwia
-wcześniejsze rozsatawienie rozsady(zapobiega wybiegnięciu)
-dłuższe przetrzymywanie rozsady,gdy nie można jej posadzić w przewodzianym terminie
Umożliwiają całkowitą mechanizację pr. Rozsady- linie automatyczne-napełnianie tac substratem , punktowy siew, siewnik pneumatyczny
Metody osłaniania gleby i roslin
*ściółkowanie gleby
*płaskie przykrycie –słony bezpośrednie
*niskie tunele
Ściółki organiczne- słoma,torf, obornik,liście, kora, trociny
Ściółki z tworzyw sztucznych-czarna folia PE,czarna włóknina PE(trwalsza, wytrzymała niż folia, przenikanie wody z opadów)(biała- w tunelach, czarno-biała)
Czarna folia
*niszczenie chwastów w okresie kiełkowania
*szybsze nagrzewanie się warstwy gleby
*zatrzymuje parowanie-lepsze wykorzystanie wody przez rośliny
*poprawa war.fotosanitarnych –izolacja r, od podłoza
*szybsze rozkładanie pasów folii-maszyny rozwijarki
*możliwość wcześniejszego siewu i sadzenia
bezpoś przykrywania (wiosenne osłanianie r w celu przyspieszeniapar)
-folia perforowana grub 0,o5 mm  -typ  A -typ B
-niestabilizowana przeciw, prom UV
Włókniny o gramaturze 17g, 19g 23 gr chronią przed
*przymrozkami
*silnymi wiatrami
*zbyt szybką utratą wody glebowej
*gryzoniami i ptakami
*szkodliwymi owadami
TUNELE NISKIE- osłona  z konstrukcją nośną o wys poniżej 150 cm)
(mniejszy koszt niż tuneli wysokich, ochrona przed chłodem, wiatrem, kier wch-zach, osłonięty od wiatru)
Rodzaje tuneli:
1.typowe wys 40-60 dł do 20cm
2.igołomskie wys 1.3-1.5cm dł do 30cm
3.zakroczyńskie wys 20-25cm dł do 1 m
Przykrywanie(folia PE 0,1mm, dolia UV 2,3,4,5, folie antykondensacyjne, folia EVA)
Najważniejsze zabiegi( nawadnianie, wietrzenie, nawożenie, odchwaszczanie)

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.predatorsshaiya.pun.pl www.animenarutogame.pun.pl www.is-mgr.pun.pl www.mzls.pun.pl www.fazanacodzien.pun.pl