OGRODNICTWO

Zainteresowane osoby znajdą tutaj informacje dotyczące naszej uczelni spraw bieżących i naszego roku

Ogłoszenie

[[[[[[[[[Proszę o wprowadzanie danych personalnych w profilu takich jak imię i nazwisko pomoże to w dodawaniu do grup. Została też dodana opcja w profilu pod zakładka dodatkowe pola. Uzupełnienie danych w opcjach profilu ułatwi dodawanie do grup.]]]]]]]]

#1 2011-11-17 18:12:36

 reyzer

Administrator

8779695
Skąd: Lublin
Zarejestrowany: 2011-11-16
Posty: 16
Punktów :   

KOLOS z wykładó warzywka

rozmnarzanie rabarbaru   nawadnianie kropelkowe  i sciolkowanie co to jest?


zestaw 2
1 .fasola ma izoterme w lipcu powyżej 18*C i okres bezprzymrozkowy ponad 140 dni
co jest częścią jadalną u cykorii pędzonej.
co bielimy za pomocą tektury lub papieru nieprzezroczystego
jaką wysokość ma tunel jakiś tam
jakiej wielkości mają otwory folie  pe:|
i jakiie warzywo można sciółkować czarną folią - ogórek


zestaw1
na torfach w polsce jakich roslin sie nie uprawia (tam byly kapustne korzeniowe cebulowe i cos jeszcze)
jaka jest dlugosc wysokich tuneli foliowych w polsce do ilu metrow ( 30 50 24 27)
podloze bezglebowe jakie to (trociny folia jakas tam liscie i jakas welna)
kiedy w polsce zaczeto stosowac tunele foliowe (20lat temu, lata 70ostarnigo wieku , 80ostatniego wieku, i 90 jakos tak)
jakiego koloru jet folia w tunelach chyb niskich ( bezbarwna biala czarna i jakas jeszcze)
cykoria jakas tam kiedy sie zbiera (cos bylo ze gdy ma sr jakas tam albo dl jakas tam)

zestawu 4 jak macie to dawajcie reszte;)
1. organ spichrzowy szparagu - karpa
2. jak wysokie max mogą byc tunele - 3.8m
3. cel bielenia warzyw
4. na ile przykrywamy warzywa folią perforowaną
5. rejonizacja jakie warzywa sadzi sie ze względu na to kryterium
6. co nie jest używane do ściółkowania
7. z czego cebula (podczas pędzenia?) pobiera substancja na wytworzenie szczypioru

i kilka z 3
1. długośc okresu bezprzymrozkowego i bezmroźnego jako kryterium przyrodniczej rejonizacji ... dla takich gat jak
-ogórek, fasola na suche nasiona, pomidor
-cebula ogórek kukurydza cukrowa
-fasola szparagowa pomidor papryka
-ogórek kalafior pomidor
2. najlepszym materiałem do biologicznego ogrzania inspektów jest:
-obornik koński
-obornik krowi
-liście i słoma
-obornik owczy
3. najważniejszym czynnikiem klimatycznym decydującym w Polsce o zakładaniu tuneli foliowych jest:
-średnia wielokrotna dobowa temp powietrza
-średnia wielokrotna dobowa temp powietrza od września do lutego
-liczba godzin nasłonecznienia
-grubośc i czas zalegania pokrywy śnieżnej
4. szerokośc wysokich tuneli foliowych stosowanych w Polsce nie przekracza:
-6m
-4,5m
-9m
-12m
5.celem bezpośredniego osłaniania roślin warzywnych w polu nie jest
- przyspieszenie wzrostu roślin
- przyspieszenie plonowania
- zmniejszenie akumulacji azotanów i metali ciężkich
- uzyskanie większego plonu zwłaszcza o latach o mniej sprzyjających warunkach
6. ilośc otworów perforacyjnych w 1m2 folii PE może wynosic
- ...-500
- 500-1000
- mniej jak 50
- niemniej jak 1000
liczę na współprace

zestaw 6
miejsce PL w Europie w uprawie pod osłonami- 5
jakiej folii PE używamy do bezpośredniego osłaniania roślin-f.bezbarwna
wysokość tunelu igołomskiego- 1,5m
z czego czerpie szczypiorek przy pędzeniu-kłącze
folię PE perforowaną stos. się do:rozsady
które gat.się pędzi: cykoria sałatowa,seler i pietruszka(naciowe i korzeniowe)
czego nie stosuje się w ściółkowaniu- kory liściastych
co uprawia się na balotach ze słomy twardej
w jakim promieniu rozrastają się korzenie większości roślin

Offline

 

#2 2011-11-28 20:10:04

 sea

Nowy użytkownik

Zarejestrowany: 2011-11-28
Posty: 1
Punktów :   
grupa w której jestes:: I

Re: KOLOS z wykładó warzywka

to chyba są pytania na tą 2 część...
na ostatnim wykładzie babka powiedziala ze bedą np takie pytania:
zawartość CO2 w powietrzu
roślin dnia długiego
która roślina nie jest dnia krótkiego- pomidor
warunki konieczne do zjawiska pośpiechowatości
okres juwenilny- co to jest, jakie warzywa mają najdłuższy
wielkość spożycia warzyw i owoców
ile produkuje się warzyw w Polsce

Offline

 

#3 2011-11-29 21:19:03

 basiak

Nowy użytkownik

Skąd: lbn
Zarejestrowany: 2011-11-17
Posty: 1
Punktów :   

Re: KOLOS z wykładó warzywka

1.    U warzyw dwuletnich roślinami wysadkowymi są-
2.    W okresie miedzywojennym w PL uprawiano- 80135 tys ha
3.    Najwięcej warzyw produkuje się- Azja Europa Afryka Ameryka poł i centralna, Ameryka pół
4.    PL eksportuje- 10%
5.    Produkcja warzyw w PL- 5 mln ton
6.    Najwięcej pomidora produkuje się w- USA
7.    PL zajmuje miejsce w europie- 3-4
8.    Najwięcej warzyw spozywają- grecy, włosi, Hiszpanie
9.    Do warzyw wieloletnich nalezą- szparag, szczypiorek, szpinak, rabarbar
10.    Rosliny zimujące w polu i wysadzane wiosną- seler, karczoch, pietruszka, por
11.    Częścią użytkową u kalarepy jest- zgrubienie łodygowe
12.    Okres juwenilny młodociany u dwuletnich to-
13.    Najkrótszy okres juwenilny jest u-nburaka ćwikłowego
14.    Cebule dymke przechowuje się w temp która chroni przed zjarowizowaniem- 0C-20-25C (dla wieszej frakcji)
15.    Roślina dnia krótkiego to- chryzantema
16.    Do doświetlania roślin w okresie zimowym- sodowe/ jarzeniowe nie jestem pewna
17.    Aktywność fotosyntetyczna swiatła warunkuje promieniowanie- podczerwone
18.    W praktyce ogrodniczej najczęściej podnosi się CO2 do- 500-600ppm
19.    Najwieksza wrażliwość na zasolenie- kiełkowanie i wschody
20.    Warzywa najbardziej wrażliwe na zasolenie- papryka
21.    Część uzytkowa u salsefii- korzen
22.    W średniowieczu uprawiano w PL- cebula brokuł koper marchew
23.    W okresie miedzywojennym przeciętne spozycie w PL- ok.55kg/m
24.    Uzytki i straty w produkcji warzyw- 18%
25.    Produkcja warzyw w UE w 2008r- 66mln ton
26.    Najwieksza produkcja warzyw w woj.- mazowieckie, wielkopolskie, łódzkie
27.    W produkcji przetworów warzywnych największy udział stanową- mrożonki
28.    Spożycie warzyw i owoców w PL- 120 i 50
29.    Okres bezprzymrozkowy decyduje w PL o możliwości uprawy-
30.    Do warzyw ciepłolubnych- pomidor, oberżyna, pomidor, kawon
31.    Pośpiechowatość dwuletnich w 1 roku uprawy warunkuje- działanie na stożek wzrostu w fazie pojuwenilnej odpowiednio długiego okresu niskich temp
32.    Dł okresu jaryzacji dwuletnich jest to- niezbednia liczba dni trwanie obniżonej temp potrzebna do..gen
33.    Najkrótszy okres juwenilny jest u- buraka ćwikłowego
34.    Cebula wysadkową przechowuje się w temp sprzyjającej jaryzacji-
35.    Fotoperiodyzm- reakcja roślin kwitnieniem na czas trwania czasu ciemności i światła w ciagu doby
36.    Roślina dnia długiego nie jest- soja
37.    Miejscem odbioru bodźców świetlnych w reakcji fotoperiodycznej- liście
38.    Wpływ wzrastającej koncentracji CO2 na fotosynteze i plonowanie-
39.    Naturalnym źródłem CO2 nie jest-
40.    Warzywa najbardziej wrażliwe na zasolenie- sałata
41.    Część uzytkowa u szparaga- wypustki pędowe
42.    Produkcja warzyw w okresie miedzywojennym w PL- ok. 1,7 mln ton
43.    Konsumpcja krajowa warzyw stanowi ogół produkcji- 72%
44.    W latach 20tych w produkcji dominowały- marchew kapusta głowiasta cebula
45.    Najwieksza powierzchnie warzyw w PL stanowiły- cebula, kapusta, ogórek
46.    Produkcja warzyw dla przetwórstwa zlokalizowany jest- w optymalnych dla danego gatunku warunków klimatyczno- glebowych
47.    W eksporcie warzyw i ich przetworów największy udział mają- cebula kapusta kiszona
48.    Okres bezprzymrozkowy jest to czas od dnia wiosna do dnia jesienia kiedy- srednia dobowa temp powietrza nie jest niższa od 0C
49.    Do warzyw dwuletnich należą- cebula kalarepa seler jarmuż
50.    Pospiechowatość może wyst u warzyw- dwuletnich
51.    Rośliny wysadkowe u marchwi to- oczyszczone korzenie spichrzowe
52.    Dł okresu juwenilnego u dwuletnich- różni się u poszczególnych gatunków a nawet odmian
53.    Seler naciowy i korzeniowy to warzywa które w PL są z rozsady bo- uprawiane z siewu plonują słabiej
54.    Najładniejsze róze tworzy kalafior, gdy w okresie inicjacji róz panuje- 10-12C
55.    Roślina dnia długiego- ogórek
56.    Zmniejszenie intensywności swiatła o 2% może spowodować zmniejszenie plonu o- 1%
57.    Naturalna zawartość CO2 w powietrzu wynosi- 300-330ppm
58.    Dokarmianie roślin CO2 rozpoczyna się- 30min 1h po wschodzie słonca
59.    Warzywa najbardziej wrażliwe na zasolenie- ogórek
60.    Optymalna…-7,2-6,5

odp są chyba dobre

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.celuloidowo.pun.pl www.ksczestochowa.pun.pl www.asg-team.pun.pl www.biecz24.pun.pl www.pedagogika-ewip.pun.pl