Zainteresowane osoby znajdą tutaj informacje dotyczące naszej uczelni spraw bieżących i naszego roku
rozmnarzanie rabarbaru nawadnianie kropelkowe i sciolkowanie co to jest?
zestaw 2
1 .fasola ma izoterme w lipcu powyżej 18*C i okres bezprzymrozkowy ponad 140 dni
co jest częścią jadalną u cykorii pędzonej.
co bielimy za pomocą tektury lub papieru nieprzezroczystego
jaką wysokość ma tunel jakiś tam
jakiej wielkości mają otwory folie pe:|
i jakiie warzywo można sciółkować czarną folią - ogórek
zestaw1
na torfach w polsce jakich roslin sie nie uprawia (tam byly kapustne korzeniowe cebulowe i cos jeszcze)
jaka jest dlugosc wysokich tuneli foliowych w polsce do ilu metrow ( 30 50 24 27)
podloze bezglebowe jakie to (trociny folia jakas tam liscie i jakas welna)
kiedy w polsce zaczeto stosowac tunele foliowe (20lat temu, lata 70ostarnigo wieku , 80ostatniego wieku, i 90 jakos tak)
jakiego koloru jet folia w tunelach chyb niskich ( bezbarwna biala czarna i jakas jeszcze)
cykoria jakas tam kiedy sie zbiera (cos bylo ze gdy ma sr jakas tam albo dl jakas tam)
zestawu 4 jak macie to dawajcie reszte;)
1. organ spichrzowy szparagu - karpa
2. jak wysokie max mogą byc tunele - 3.8m
3. cel bielenia warzyw
4. na ile przykrywamy warzywa folią perforowaną
5. rejonizacja jakie warzywa sadzi sie ze względu na to kryterium
6. co nie jest używane do ściółkowania
7. z czego cebula (podczas pędzenia?) pobiera substancja na wytworzenie szczypioru
i kilka z 3
1. długośc okresu bezprzymrozkowego i bezmroźnego jako kryterium przyrodniczej rejonizacji ... dla takich gat jak
-ogórek, fasola na suche nasiona, pomidor
-cebula ogórek kukurydza cukrowa
-fasola szparagowa pomidor papryka
-ogórek kalafior pomidor
2. najlepszym materiałem do biologicznego ogrzania inspektów jest:
-obornik koński
-obornik krowi
-liście i słoma
-obornik owczy
3. najważniejszym czynnikiem klimatycznym decydującym w Polsce o zakładaniu tuneli foliowych jest:
-średnia wielokrotna dobowa temp powietrza
-średnia wielokrotna dobowa temp powietrza od września do lutego
-liczba godzin nasłonecznienia
-grubośc i czas zalegania pokrywy śnieżnej
4. szerokośc wysokich tuneli foliowych stosowanych w Polsce nie przekracza:
-6m
-4,5m
-9m
-12m
5.celem bezpośredniego osłaniania roślin warzywnych w polu nie jest
- przyspieszenie wzrostu roślin
- przyspieszenie plonowania
- zmniejszenie akumulacji azotanów i metali ciężkich
- uzyskanie większego plonu zwłaszcza o latach o mniej sprzyjających warunkach
6. ilośc otworów perforacyjnych w 1m2 folii PE może wynosic
- ...-500
- 500-1000
- mniej jak 50
- niemniej jak 1000
liczę na współprace
zestaw 6
miejsce PL w Europie w uprawie pod osłonami- 5
jakiej folii PE używamy do bezpośredniego osłaniania roślin-f.bezbarwna
wysokość tunelu igołomskiego- 1,5m
z czego czerpie szczypiorek przy pędzeniu-kłącze
folię PE perforowaną stos. się do:rozsady
które gat.się pędzi: cykoria sałatowa,seler i pietruszka(naciowe i korzeniowe)
czego nie stosuje się w ściółkowaniu- kory liściastych
co uprawia się na balotach ze słomy twardej
w jakim promieniu rozrastają się korzenie większości roślin
Offline
to chyba są pytania na tą 2 część...
na ostatnim wykładzie babka powiedziala ze bedą np takie pytania:
zawartość CO2 w powietrzu
roślin dnia długiego
która roślina nie jest dnia krótkiego- pomidor
warunki konieczne do zjawiska pośpiechowatości
okres juwenilny- co to jest, jakie warzywa mają najdłuższy
wielkość spożycia warzyw i owoców
ile produkuje się warzyw w Polsce
Offline
1. U warzyw dwuletnich roślinami wysadkowymi są-
2. W okresie miedzywojennym w PL uprawiano- 80135 tys ha
3. Najwięcej warzyw produkuje się- Azja Europa Afryka Ameryka poł i centralna, Ameryka pół
4. PL eksportuje- 10%
5. Produkcja warzyw w PL- 5 mln ton
6. Najwięcej pomidora produkuje się w- USA
7. PL zajmuje miejsce w europie- 3-4
8. Najwięcej warzyw spozywają- grecy, włosi, Hiszpanie
9. Do warzyw wieloletnich nalezą- szparag, szczypiorek, szpinak, rabarbar
10. Rosliny zimujące w polu i wysadzane wiosną- seler, karczoch, pietruszka, por
11. Częścią użytkową u kalarepy jest- zgrubienie łodygowe
12. Okres juwenilny młodociany u dwuletnich to-
13. Najkrótszy okres juwenilny jest u-nburaka ćwikłowego
14. Cebule dymke przechowuje się w temp która chroni przed zjarowizowaniem- 0C-20-25C (dla wieszej frakcji)
15. Roślina dnia krótkiego to- chryzantema
16. Do doświetlania roślin w okresie zimowym- sodowe/ jarzeniowe nie jestem pewna
17. Aktywność fotosyntetyczna swiatła warunkuje promieniowanie- podczerwone
18. W praktyce ogrodniczej najczęściej podnosi się CO2 do- 500-600ppm
19. Najwieksza wrażliwość na zasolenie- kiełkowanie i wschody
20. Warzywa najbardziej wrażliwe na zasolenie- papryka
21. Część uzytkowa u salsefii- korzen
22. W średniowieczu uprawiano w PL- cebula brokuł koper marchew
23. W okresie miedzywojennym przeciętne spozycie w PL- ok.55kg/m
24. Uzytki i straty w produkcji warzyw- 18%
25. Produkcja warzyw w UE w 2008r- 66mln ton
26. Najwieksza produkcja warzyw w woj.- mazowieckie, wielkopolskie, łódzkie
27. W produkcji przetworów warzywnych największy udział stanową- mrożonki
28. Spożycie warzyw i owoców w PL- 120 i 50
29. Okres bezprzymrozkowy decyduje w PL o możliwości uprawy-
30. Do warzyw ciepłolubnych- pomidor, oberżyna, pomidor, kawon
31. Pośpiechowatość dwuletnich w 1 roku uprawy warunkuje- działanie na stożek wzrostu w fazie pojuwenilnej odpowiednio długiego okresu niskich temp
32. Dł okresu jaryzacji dwuletnich jest to- niezbednia liczba dni trwanie obniżonej temp potrzebna do..gen
33. Najkrótszy okres juwenilny jest u- buraka ćwikłowego
34. Cebula wysadkową przechowuje się w temp sprzyjającej jaryzacji-
35. Fotoperiodyzm- reakcja roślin kwitnieniem na czas trwania czasu ciemności i światła w ciagu doby
36. Roślina dnia długiego nie jest- soja
37. Miejscem odbioru bodźców świetlnych w reakcji fotoperiodycznej- liście
38. Wpływ wzrastającej koncentracji CO2 na fotosynteze i plonowanie-
39. Naturalnym źródłem CO2 nie jest-
40. Warzywa najbardziej wrażliwe na zasolenie- sałata
41. Część uzytkowa u szparaga- wypustki pędowe
42. Produkcja warzyw w okresie miedzywojennym w PL- ok. 1,7 mln ton
43. Konsumpcja krajowa warzyw stanowi ogół produkcji- 72%
44. W latach 20tych w produkcji dominowały- marchew kapusta głowiasta cebula
45. Najwieksza powierzchnie warzyw w PL stanowiły- cebula, kapusta, ogórek
46. Produkcja warzyw dla przetwórstwa zlokalizowany jest- w optymalnych dla danego gatunku warunków klimatyczno- glebowych
47. W eksporcie warzyw i ich przetworów największy udział mają- cebula kapusta kiszona
48. Okres bezprzymrozkowy jest to czas od dnia wiosna do dnia jesienia kiedy- srednia dobowa temp powietrza nie jest niższa od 0C
49. Do warzyw dwuletnich należą- cebula kalarepa seler jarmuż
50. Pospiechowatość może wyst u warzyw- dwuletnich
51. Rośliny wysadkowe u marchwi to- oczyszczone korzenie spichrzowe
52. Dł okresu juwenilnego u dwuletnich- różni się u poszczególnych gatunków a nawet odmian
53. Seler naciowy i korzeniowy to warzywa które w PL są z rozsady bo- uprawiane z siewu plonują słabiej
54. Najładniejsze róze tworzy kalafior, gdy w okresie inicjacji róz panuje- 10-12C
55. Roślina dnia długiego- ogórek
56. Zmniejszenie intensywności swiatła o 2% może spowodować zmniejszenie plonu o- 1%
57. Naturalna zawartość CO2 w powietrzu wynosi- 300-330ppm
58. Dokarmianie roślin CO2 rozpoczyna się- 30min 1h po wschodzie słonca
59. Warzywa najbardziej wrażliwe na zasolenie- ogórek
60. Optymalna…-7,2-6,5
odp są chyba dobre
Offline